Dünya Dövüş ve Spor Sanatlarına Türk Damgası

HABER / NEZİR KARAYÜN - Aralık ayı içerisinde Dünya Alpagut Federasyonu, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile İşbirliği Anlaşması İmzaladı ve Uluslararası Spor ve Kültür Derneği ISCA üyeliğine kabul edildi.

SPOR 29.12.2024 16:27:41 0
Dünya Dövüş ve Spor  Sanatlarına Türk Damgası

Dünya Dövüş ve Spor  Sanatlarına Türk Damgası

HABER / NEZİR KARAYÜN - Aralık ayı içerisinde Dünya Alpagut Federasyonu, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile İşbirliği Anlaşması İmzaladı ve Uluslararası Spor ve Kültür Derneği ISCA üyeliğine kabul edildi.

Dünya genelinde dövüş sanatları ve sporları genel olarak Uzakdoğu ülkelerinden çıktığı ve yayıldığı bilinmektedir. Ancak tarihsel veriler bu sanat ve spor branşlarının Türk milletinin etkisi ve katkısı ile kuruluğunu kanıtlamaktadır. Bu gerçekler temel alınarak , Uluslararası spor ustası Kutsan Namazov Vasif İmran oğlu tarafından Dünya Alpagut federasyonu ve spor sistemi  uluslararası alanda tanınıp geliştirilmesi ve diğer dövüş ve spor sanatlarına alternatif olması  amacıyla 2014 yılında Azerbaycan’da kuruldu.

Alpagut spor sistemi tüm Türk halklarının ortak kültürel dünya görüşünü temsil ederek yaygınlaşması ve Türklerin mücadele ve savaş  kültürünü çağdaş savaş sanatlarında kabul ettirerek Etnik göçebe Türk savaşçı kültürünün dünya spor kültüründe yer almasını sağlayan derin felsefi anlam ve gizem taşıyan bir dövüş sanatı olarak Dünya dövüş ve spor sanatları içerisinde yerini almış durumda.

Küresel üyelikler

Kurumsal yapılanmasını kısa zamanda sağlayan Dünya Alpagut federasyonu şu anda Türkiye dahil 58 ülkede Federasyon ve temsilcilikleri bulunmakta. Küresel anlamda kendini kabul ettirmek ve yaygınlaşmak için uluslar arsı spor teşkilatları olan, Tafısa Member, ICSSPE, Fair Play, IMGC, Turan Games, OCLCL ISNI, ISNO ve GAWSF üyeliklerinden sonra şimdide , Uluslararası Spor ve Kültür Derneği ISCA üyeliğine kabul edildi.

ISCA.

ISCA, temel spor, rekreasyon ve fiziksel aktivitede oluşturan  86 üyesi ile beş kıtada faaliyet sürdüyor. Temel  misyonu, sporu siyasi gündemin içerisinde  yer almasını sağlamak böylelikle spor adına  politika oluşturmayı etkilemek ve bilgi alışverişini teşvik olan ISCA Dünya Alpagut Federasyonu'nun uluslararası düzeyde daha güçlü bir şekilde gelişmesi ve tanınmasına önemli katkıda bulunacak.

 

 

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı.

Alpagut federasyonu için asıl önemli gelişme 29 Aralık 2024 tarihinde, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile Dünya Alpagut Federasyonu arasında yeni bir işbirliği anlaşması imzalanması oldu.

Türk Kültür ve Mirası Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının girişimiyle Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının desteğiyle kurulmuştu. Vakfın tüzüğü 23 Ağustos 2012 tarihinde Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) Bişkek zirvesinde kabul edildi.

11 Eylül 2015 tarihinde Türk Konseyi Devlet Başkanları Astana Zirvesi sırasında H.E. Günay Efendiyeva Türk Kültürü ve Mirası Vakfı'nın ilk başkanı olarak faaliyetlerine başladı.

Alpagut ve Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı.

Türk kültürel mirasını korumak ve Alpagut sporunun uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamak amacı ile Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile Dünya Alpagut Federasyonu Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı.

Bu anlaşma, iki kuruluşun kültürlerarası işbirliğini güçlendirmek, Türk kültürel mirasını korumak ve Alpagut sporunun uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamak amacını taşımakta.

Anlaşma, Vakfın Başkanı Aktotı Raimkulova ve Federasyonun Birinci Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili Könül Nurullayeva tarafından imzalandı. İmzalama töreninde Dünya Alpagut Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kutsan Vasif Namazov ve Yönetim Kurulu üyesi Farid Alizadeh de yer aldı.

Könül Nurullayeva ise, “Bu anlaşma, iki kuruluş arasında karşılıklı anlayışın ve işbirliğinin gelişiminde önemli bir adımdır. Alpagut, Türk dünyasının değerlerini yansıtan bir savaş sanatıdır ve onun korunması ve yayılması bizim için hayati öneme sahiptir,” ifadelerini kullandı.

Kutsan Vasif Namazov, anlaşmanın önemini yineleyerek, “Bu, sadece Alpagut'un değil, aynı zamanda Türk kültürel mirasının korunması için de gereklidir,” dedi.

Vali Sezer'den 1 Mayıs Kutlaması

Depreme Karşı Seferberlik

Yeni Umutlarla Göreve

Gençlerin Kalemi Ve Sesi

Termal Merkez Yeniden Hayat Buluyor

Beylikdüzü Afetlere Hazır

Kut’ül Amare Zaferi

Sporcular Dünya Sahnesinde Parladı

Avcılar’da Dansın Coşkusu Salona Sığmadı

Bağcılar’a Dev Aşevi Yatırımı

Kurumlar Vergisi ve e-Defter Süreleri Uzatıldı

Asım’ın Nesli Film Festivali Ankara’da Yapıldı

Başkan Geldi'den 1 Yıllık Bilanço ve Gelecek Projeleri

Türkiye, Yeni Dönemde Ekonomik Ortaklıklara Odaklandı

Türkiye ile İtalya’dan Savunma ve Ticarette Yeni Dönem

Milli Eğitim Müdürleri Ankara’da Toplandı

Deprem Sonrası Küçükçekmece Seferberliği

Mart Ayında İşsizlik Düştü, İstihdam Arttı

İKAP’tan Deprem Sonrası Temel Afet Bilinci Eğitimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kritik Uyarı

Gençler Ahilik Ruhu İçin Yarıştı

Türkiye'den Pakistan'a Silah İddiası Yalanlandı

Türkiye-İtalya Zirvesi

Türk Kızılay Kurban Vekalet Bedellerini Açıkladı

Taksim’de Haklarını Haykıracak

Özyolcu, İlk Dersimiz Çocuklarımızın Yanında Olmak

Selanik'te Önemli Görüşme

İnsani Duruşumuzdan Ödün Vermeyeceğiz

İnşaat Sektöründe Zorlu Başlangıç

Sivil Havacılıkta Yeni Dönem

Yükleniyor